Nazcalinjerna ligger i Nazca, ca 400 km söder om Lima längs den peruanska kusten i ett ökenområde. Den peruanska öken sträcker sig mer än 2000 km längs Stilla Havet. Den del där vi finner Nazcalinjerna kallar vi i Peru för Pampa Colorada (Röd slät). Här finner vi geoglyfer och geometriska mönster som gjordes av Nazcafolket som hade sin glansperiod mellan år 500 före kristus och 800 efter kristus.  Pampa Colorada är 25 km bredd och löper 60 km parallellt med Anderna och Stilla havet. Någon sand finns inte i Pampa Colorada öknen. Bredden på linjerna är mellan 40 och 210 centimeter. Studier på Nazcalinjerna har visat hur de här enorma figurer har byggts upp. Eftersom marken i området består av ljus sand med ett tunt lager mörkare småsten ovanpå, byggdes linjerna genom att småstenen plockats bort så att det ljusare underlaget kom fram. Geoglyferna kan delas in i två kategorier. Den ena med ungefär 70 geoglyfer som föreställer naturligt förekommande former, mest stiliserade bilder av djur, men även växter och människofigurer.

DSC_0075MonoPequeño

För att kunna se dessa figurer i sin helhet måste man flyga över området. Den största geoglyfen föreställer en pelikan som är 285 meter lång. Den andra gruppen består av linjer, ofta räta linjer, som kan vara flera km långa och bildar tillsammans trianglar, spiraler och rektanglar med mera. Den längsta linjen är 12 km. Dessa linjer bildar ett nätverk som är strängt arrangerat. De passerar över vattendrag och berg, men fortsätter i samma riktning på andra sidan.

Arkeologen Maria Reiche var pionjär i att studera Nazcalinjerna. Hon började studera de 1946 och vygde sitt liv åt det. Det finns olika hypoteser som försöker förklara betydelsen av geoglyferna. Några säger att det var ceremoniella platser för guds dyrkan, andra att det var stjärnobservatorium, andra att bilderna syftade till att blidka gudarna eller deras syfte var att få bättre väder eller god tillgång till vatten. Det finns också en rymdvarelseteori som föreslås huvudsakligen av  vetenskapsmän och folk som har svårt att tro att ett folkslag som utgörs av så kallade, primitiva människor, kan vara intelligenta nog att komma på ett projekt av detta slag, än mindre ha tillräckligt med tekniska kunskaper för att förverkliga det. Fakta säger dock något annat. Azteker,Tolteker, Inka och Mayaindianer, etc utgör tillräckligt med bevis för att Nazcafolket inte behövde utomjording hjälp för att uppföra ett galleri i öknen.

NazcaHombreLa araña

I vilket fall som helst krävs inte speciellt sofistikerade teknik för att göra stora figurer, geometriska former och raka linjer vilket visats av de som tillverkar sädesfältscirklar. De kanske använde ett rutmönster på samma sätt som preinka och Inka vävkulturen använde i sina väv för att skapa komplicerade mönster. När det gäller frågan om varför inte  figurerna har  raderats bort av väder och vind sa kan man förklara detta lätt. Eftersom klimatet är mycket varmt och ett av de torraste områden på jorden, har det hindrat erosionen, eftersom den varma luften tvingar vinden att ändra riktning. Nazcafolket byggde också imponerande underjordiska akvedukter som än idag används. Enligt Unesco och sedan 1994 är Nazcalinjerna klassat som ett världsarv.

DSC_0079

 

Discussion

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *